Albemarlepudding

Historie

Oppskrift

Fremgangsmåte

Dette er en tradisjonsrik pudding som var populær gjennom lang tid. Den blir også sammenlignet med gammeldags rompudding.

Det er mest sannsynlig at puddingen er oppkalt etter en kongelig person. Det kan ha vært den danske prinsesse Alexandra, den senere dronning av England, eller det kan ha vært den russiske keiserinne, Aleksandra. I denne sammenheng utelukker vi helt en annen kjent Aleksandra fra denne tiden, som opphav til puddingen, keiserinnen av Russland. Hun er mest kjent for å ha hatt et ”tett” forhold til den gale sjelesørgeren Rasputin, som ble tatt av dage ved hjelp av forgiftede kaker, og at hun ble henrettet av bolsjevikene, en gang kort etter revolusjonen, sammen med sin mann og sine barn.

Alekansadra (1844-1925), dronning Maud’s mor, datter av Christian IX og Louise. Alexandra ble gift med prinsen av Wales i 1863, en herre med et ikke altfor seriøst rykte. En levemann som særlig er trukket inn i puddingenes historie gjennom sitt forhold til Crepes Suzette og i særdeleshet Susette. Han rakk mye før han endelig ble kronet til konge, etter sin mor Victoria, som aldri ville gi seg. Prinsen ble kong Edvard 7. i 1901, da hans mor endelig forlot land og folk.

Alexandra var det motsatte av sin mann, en meget seriøs dame. Hun jobbet hele sitt voksne liv med veldedighetsarbeid, særlig for de engelske hospitalene. For å hedre dronningen ble det innstiftet en egen Alexandradag i 1912. Det samme heder fikk hun gjennom denne puddingen, tror vi.

1 eggeplomme

100 g melis eller sukker

1-2 ts vaniljesukker

4,5 dl kremfløte

8 plater gelatin

¾ dl kokende vann

1 dl rabarbravin eller ublandet sitronsaft

Rør eggeplommene med omtrent halvparten av melisen, i ca 15 minutter, til blandingen har stivnet. Pisk fløten til krem og bland den sammen med de piskede eggene. Ha i resten av sukkeret. Løs opp gelatinen, ved å la den smelte i litt av rabarbravinen eller sitronsaften. Tilsett vinen eller saften, og til slutt gelatinen under røring. Ha puddingen i strødd form, og server den med rød saus.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved glemtepuddinger.no